HPV-vaccinen sendes nu i udbud

Statens Serum Institut (SSI) har nu sendt HPV-vaccinen i udbud. Kravet er at den mindst kan beskytte mod HPV-typerne 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58.

Hvornår kommer HPV-vaccinen i udbud? Og kommer den nye HPV-vaccine der beskytter mod 9 HPV-typer i børnevaccinationsprogrammet snart? Det er nogle af de spørgsmål forældre hyppigt stiller, når de skal tage stilling til om deres datter skal have HPV-vaccinen.

Den nuværende HPV-vaccine der er i børnevaccinationsprogrammet beskytter mod de to HPV-typer HPV-16 og HPV-18. De står tilsammen for 70% af de livmoderhalskræft tilfælde vi ser. Men faktisk er der for nyligt kommet en HPV-vaccine på markedet der beskytter mod 9 HPV-typer, nemlig HPV-typerne 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58. De 9 HPV-typer står for 90% af de tilfælde af livmoderhalskræft vi ser – og herudover også 90% tilfælde af kønsvorter, som vaccinen i børnevaccinationsprogrammet ikke beskytter imod.

Statens Serum Institut (SSI) har tidligere på året udtalt, at der kommer et nyt udbud inden for HPV-vaccinen i år. Det betyder at det bliver muligt at der kommer en ny HPV-vaccine i børnevaccinationsprogrammet og potentielt også den der beskytter mod 9 HPV-typer. Flere forældre har faktisk afventet at vaccinere deres døtre, fordi de ventede på om en vaccine der beskytter bedre skulle komme ind i vaccinationsprogrammet.

Nu er vaccinen kommet i udbud

Det bliver så muligt nu, fordi SSI har netop sendt HPV-vaccinen i udbud. I udbudsmaterialet fremgår, at den vaccine de vælger som minimum skal beskytte mod HPV-typerne 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58 – altså netop 7 ud af de 9 HPV-typer som den nye HPV-vaccine indeholder. De 7 HPV-typer der beskytter mod 90% af de HPV-infektioner der giver livmoderhalskræft (de andre 2 beskytter 90% mod kondylomer).

Af udbudsmaterialet fremgår at HPV-vaccinen der skal i Børnevaccinationsprogrammet minimum skal beskytte mod HPV-typerne 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58.

Lige nu er udelukker det den HPV-vaccine vi har i børnevaccinationsprogrammet pt. Derfor tyder det på, at det faktisk bliver den HPV-vaccine der beskytter mod 90% af de HPV-infektioner der giver livmoderhalskræft.

Udbuddet ventes afsluttet 25. august i år, og herefter vil det komme frem hvilken HPV-vaccine der er blevet valgt. Men alt tyder altså på, at det bliver den 9-valente HPV-vaccine der kommer til at indgå i børnevaccinationsprogrammet næste gang.

Følg gerne med på vores facebookside, hvor vi arbejder med at udbrede viden om HPV-kræft og aflive de mange myter, der eksisterer omkring HPV-vaccinen.

4 comments

 1. Kære HPV (?)

  Er det i grunden lovligt at lave et EU-udbud der på forhånd diskvalificerer alle andre producenter end MSD? Det er så vidt jeg ved kun dem der laver et polyvalent HPV-vaccine der dækker mere end 4 varianter.

  Og er der en risiko for at prisen stiger markant, når nu udbuddet er skræddersyet til den ene vaccine?

  1. Vi ved desværre ikke noget om det juridiske aspekt i det, men tænker umiddelbart ikke det er ulovligt (fordi så ville de jo ikke gøre det). Når det offentlige sender et produkt i udbud, er det vel meget rimeligt at de definerer hvilket produkt de vil have – i dette tilfælde en HPV-vaccine der dækker 7 HPV-typer. At der så kun er én producent der har sådan et produkt, kan jo ikke retfærdiggøre at det offentlige skal ud og lede efter et produkt de ikke ønsker. Du har ret I at der i Danmark pt. kun er én vaccine markedsført der dækker mere end 7 typer (Gardasil der dækker 9 HPV-typer).

 2. Kære HPV
  Hvis det er den nye HPV-vaccine ( 9 valenteHPV) der vil indgå i det kommende børnevaccinationsprogram, fra hvilken dato af vil man så kunne få vaccinen hos lægen ?. Jeg er klar over man kan tilkøbe den på nuværende tidspunkt, men er interesseret i at vide fra hvilken dato den vil være betalingsfri.

  Mvh Dorthe Olesen

  1. Det er svært at komme med en præcis dato, men ifølge udbudsmaterialet skal bud være indgivet senest den 25. august 2017. Det vil formentlig være i slutningen af 2017, at vaccinen bliver en del af vaccinationsprogrammet.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *