1 ud af 4 mænd har HPV-infektioner relateret til kræft

HPV-vaccinen tilbydes for øjeblikket kun til kvinder som beskyttelse mod livmoderhalskræft. Men vidste du at også mænd kan få kræft af HPV-infektioner?

En HPV-infektion er en af de mest almindelige kønssygdomme. Den smittes ved sexuel kontakt mellem huden på kønsorganerne, dvs. kondom beskytter ikke mod en HPV-infektion. Den smitter også ved oralsex, hvor den kan give hovedhalskræft. Herudover kan en HPV-infektion give livmoderhalskræft, analkræft, skamlæbekræft og peniskræft.

Mange af disse sygdomme rammer også mænd, og også her er HPV en bidragende synder. Og der er især tale om de to typer HPV-16 og HPV-18, som er de to typer HPV-vaccinen beskytter imod. Derfor kan HPV-vaccinen også være med til at sænke risikoen for analkræft, hovedhalskræft og peniskræft hos mænd.

1 ud af 4 mænd har faktisk en HPV-infektion der er associeret med kræft. Det er tankevækkende hvorfor HPV-vaccinen derfor stadig kun tilbydes gratis til piger. Årsagen ligger dog i, at livmoderhalskræft i modsætning til de andre kræftformer har forstadier, hvor man kan teste om HPV-vaccinen har en effekt. For livmoderhalskræft kan man derfor både teste en effekt på HPV-infektionen, men også på celleforstadier. Dette kan man ikke for alle de andre kræftformer, her kan man kun se effekten på HPV-infektionen.

Mændene beskyttes dog heldigvis gennem flokimmuniteten, hvis nok piger vaccineres. Derfor vil man i løbet af 15-20 år også kunne se en effekt af HPV-vaccinen hos de andre kræftformer hos mænd.

Hvis du har en dreng og gerne vil beskytte ham mod disse kræftformer, kan du overveje at købe vaccinen hos din læge. Snart frigives den såkaldte Gardasil-9, efterfølgeren til Gardasil, i Danmark. Den beskytter imod 9 HPV-typer, hvor Gardasil og Cervarix der findes nu, beskytter mod henholdsvis 4 og 2 typer. Det kan derfor være en ide at købe Gardasil-9 til din dreng. Ligesom hos piger, skal vaccinationen helst ske inden han bliver sexuelt aktiv. Ikke fordi den ikke vil virke bagefter, men fordi den virker bedst inden den sexuelle debut.

Kilde: JAMA oncology

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *