17 japanske lægeselskaber vil genoptage proaktivt HPV-vaccineprogram

Hele 17 japanske lægefaglige selskaber har for nyligt udtalt, at de anbefaler at Japan promoverer HPV-vaccinen til piger igen. Under 1 ud af 1000 japanske kvinder indberetter en formodet bivirkning, og af disse har 90% kommet sig fuldstændig og kun 186 modtager fortsat behandling. Disse data baserer sig på vaccination af 3,4 millioner japanske kvinder.

Japan fremhæves ofte af vaccinekritikere, fordi myndighederne i juni 2013 stoppede med at promovere HPV-vaccinen. Selvom vaccinen ikke er trukket tilbage, har den manglende promovering ført til et stort fald i tilslutningen til HPV-vaccinen. Derfor har beslutningen ført til stor kritik fra fagfolk, fordi der ikke var videnskabeligt belæg for myndighedernes beslutning. Senest har hele 17 lægefaglige selskaber i en udtalelse anbefalet, at myndighederne genoptager promoveringen af vaccinen.

Årsagen til Japans beslutning var et stærkt mediefokus på påståede bivirkninger

Årsagen til myndighedernes beslutning i juni 2013 var et kraftigt mediefokus på påståede bivirkninger til HPV-vaccinen. Det japanske dagblad Asahi Shimbun bragte en historie om 50 japanske piger, der efter HPV-vaccinen havde fået sygdommen CRPS, og 100 piger der efter HPV-vaccinen ikke kunne passe deres skolegang. Selvom der ikke var noget videnskabelig belæg for sammenhæng med HPV-vaccinen, fik det alligevel myndighederne i Japan til at stoppe med aktivt at promovere vaccinen.

Siden er tilslutningen til HPV-vaccinen faldet fra 70% til 1% i Japan. Det bekymrede flere fagfolk i Japan, tidligere en gruppe læger, der i 2016 opfordrede myndighederne til at ændre deres beslutning. Lægerne var nemlig bekymret for, at beslutningen vil føre til en høj forekomst af HPV-infektioner og HPV-relateret kræft i de årgange der ikke får HPV-vaccinen.

Den bekymring deler de 17 japanske lægefaglige selskaber, der i marts kom med en fælles udtalelse, hvor de opfordrede myndighederne til at starte med igen at promovere HPV-vaccinen. Undersøgelser har nemlig ikke vist nogen høj forekomst af bivirkninger, datagrundlaget for at HPV-vaccinen virker effektivt er blevet større og der er i Japan etableret et sundhedstilbud til de piger, der mistænker de har bivirkninger efter HPV-vaccinen. Derfor anbefaler de lægefaglige selskaber at myndighederne promoverer HPV-vaccinen igen, så tilslutningen til vaccinen kan komme op igen.

Meget få har anmeldt bivirkninger

Ud af de 3,4 millioner japanske kvinder, der er blevet vaccineret, er der kun anmeldt 2.600 formodede bivirkninger. Det svarer til at under 1 ud af 1000 har anmeldt en formodet bivirkning, der ikke nødvendigvis har noget sammenhæng med vaccinen.

En opgørelse over de indberettede bivirkninger har siden vist, at kun 2 ud af 3 af de indberettede bivirkninger kan bekræftes, i forhold til at symptomerne startede efter vaccinationen, og at pigerne faktisk fejler det, de indberetter. En opfølgning på disse indberetninger viser også, at 90 procent er kommet sig fuldstændig, og kun 186 modtager fortsat behandling. Det svarer til godt 5 ud af 100.000 kvinder, der bliver vaccineret.

Data fra indberetningen af formodede bivirkninger i Japan viser altså, at HPV-vaccinen også er meget sikker i Japan. Det er en af grundene til, at de 17 lægefaglige selskaber anbefaler at myndighederne promoverer vaccinen.

Mange lande anbefaler HPV-vaccinen og den er effektiv

De japanske myndigheders beslutning om ikke at promovere HPV-vaccinen, står meget alene. HPV-vaccinen er nemlig indført i 65 lande i Verden, og der er nu givet over 248 millioner doser af vaccinen.

Dette gør, at datagrundlaget for myndighedernes vurdering af vaccinens sikkerhed og effekt er meget stor, og de foreløbige resultater viser da også en stor effekt af vaccinen. I de lande hvor tilslutningen til HPV-vaccinen er høj, kan de allerede nu berette om et stort fald i forekomsten af HPV-infektioner, for de årgange der er vaccineret. Herudover er forekomsten af kræftforstadier allerede faldet med cirka 50 procent i flere lande, efter de indførte HPV-vaccinen.

De japanske lægefaglige selskaber er derfor bekymret for, at den manglende promovering af vaccinen, vil føre til at nogle årgange vil have en høj forekomst af HPV-infektioner, der senere vil udvikle sig til HPV-kræft. Og da undersøgelser har bekræftet, at HPV-vaccinen er både sikker og effektiv, kan de japanske myndigheder trygt gå ud og anbefaler at pigerne bliver vaccineret og beskytter sig mod HPV-relaterede sygdomme.

Følg gerne med på vores facebookside, hvor vi arbejder med at udbrede viden om HPV-kræft og aflive de mange myter, der eksisterer omkring HPV-vaccinen.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *