19 spørgsmål om HPV-kræft og HPV-vaccinen

Her kan du læse mange relevante spørgsmål og svar omkring HPV-kræft og HPV-vaccinen, der beskytter mod HPV-kræft. 

Bør drenge også få HPV-vaccinen?

Ja, helt klart. HPV-vaccinen beskytter nemlig ikke kun mod livmoderhalskræft hos kvinder, men herudover også mod analkræft, skamlæbekræft, peniskræft og hovedhalskræft. Altså også en lang række kræftformer hos mænd. Ved at få en HPV-vaccine sænkes risikoen for disse kræftformer hos mænd.

Kan man screene mod HPV-kræft?

Kun mod livmoderhalskræft, hvor der også tilbydes et screeningsprogram til alle kvinder. Hos de andre kræftformer, som hovedhalskræft, peniskræft, skamlæbekræft, analkræft m.m., kan man ikke screene. Dette skyldes at der ikke her findes nogen forstadier til kræftformen, som gør det muligt at screene.

Går HPV-infektion aldrig væk af sig selv?

Ja, de fleste HPV-infektioner går væk af sig selv. I sjældne tilfælde udvikler HPV sig dog til kræftforstadier eller til kræft, og vi ved ikke hos hvem dette sker. Netop derfor giver screeningsprogrammet og HPV-vaccinen mening, fordi de forebygger kræft.

Hvor mange får en HPV-infektion i løbet af sit liv?

Det gør ca. 80% af alle.

Kan kondom beskytte mod HPV-infektion?

Delvist, men ikke helt. HPV overføres nemlig ved hudkontakt fordi HPV findes på hudcellerne. De findes derfor også på huden omkring penis og ved skedens slimhinde. Der er derfor stadig en betydelig risiko for smitte, selvom man bruger kondom.

Findes der ikke mange HPV-typer og vaccinen beskytter kun mod få?

Jo der findes ca. 100 typer af HPV, hvor HPV-vaccinen beskytter henholdsvis kun mod 2, 4 og 9 HPV-typer. Dette er dog en temmelig god beskyttelse, fordi disse HPV-typer står for henholdsvis 70%, 70% og 90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Er det rigtigt at det ikke er bevist at HPV-vaccinen virker?

Nej, det er ikke rigtigt. Man har ganske vist ikke endnu kunnet vise at HPV-vaccinen fører til færre tilfælde af livmoderhalskræft, fordi det tager 15-20 år om at udvikle og så længe har vi ikke vaccineret endnu (det har vi gjort i ca. 10 år). Men vi ved at HPV-vaccinen nedsætter mængden af HPV-infektioner og kræftforstadier og vi ved at disse kræftforstadier fører til livmoderhalskræft. Og da fundamentet for livmoderhalskræft således fjernes, er det indirekte bevist at vaccinen beskytter mod livmoderhalskræft.

Virker HPV-vaccinen hvis jeg allerede har en HPV-infektion?

Hvis du allerede har en af de HPV-typer som vaccinen beskytter mod, virker vaccinen ikke. Men hvis du har en af de andre HPV-typer virker vaccinen også i disse tilfælde, så derfor anbefales det stadig at få vaccinen.

Virker HPV-vaccinen hvis jeg har haft min sexuelle debut?

Ja, det gør den, men ikke i lige så høj grad. Den virker nemlig kun hvis du ikke i forvejen har en HPV-infektion med en af de HPV-typer vaccinen beskytter mod. Jo længere tid siden din sexuelle debut, desto større risiko er der for at du allerede har en sådan HPV-infektion. Men selvom vaccinen her har lavere effekt, har den stadig en effekt og det kan stadig være en ide at få vaccinen.

Skal jeg have en booster af HPV-vaccinen senere i livet?

Det ved vi ikke helt endnu, da vaccinen ikke har været i brug længe nok endnu. Men vi ved at man i hvert fald ikke indtil videre har set tegn på at skulle have en booster, så HPV-vaccinen virker minimum i 10 år efter første vaccination. Det vurderes løbende om der skulle være brug for en booster, og så tilpasses børnevaccinationsprogrammet efter dette.

Skal jeg stadig følge screeningsprogrammet selvom jeg har fået HPV-vaccinen?

Ja, det skal du fordi HPV-vaccinen beskytter kun mod de HPV-typer der står for ca. 70-90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Da der altså også findes andre typer, anbefales det at tjekkes ved screeningsprogrammet.

Har man større risiko for bivirkninger fra HPV-vaccinen hvis man er sportsaktiv?

Nej, det er der ikke noget der tyder på. Historien stammer oprindeligt fra en melding fra synkopecenteret, der i deres forskning blev bekymret for en mulig sammenhæng mellem HPV-vaccinen og lidelsen POTS – især hos sportsaktive. Sammenhængen mellem HPV-vaccinen og POTS er i senere undersøgelser afvist. Det at man er sportsaktiv øger derfor ikke risikoen for bivirkninger ved HPV-vaccinen, men derimod risikoen for naturligt at udvikle lidelsen POTS, uafhængigt af HPV-vaccinen.

Kan man få hovedhalskræft af at dyrke oralsex?

Ja, det kan man fordi man ved oralsex kan smittes med HPV, der så kan føre til hovedhalskræft. Den øgede tendens til at dyrke oralsex er også en af forklaringerne på at hovedhalskræft bliver mere og mere udbredt. Man kan nedsætte risikoen ved at få en HPV-vaccine.

Er der forskel på de forskellige typer af HPV-vacciner?

Ja, det er der. Der findes lige nu vaccinerne Gardasil og Cervarix på markedet i Danmark, og det er Cervarix der bruges i Børnevaccinationsprogrammet. Cervarix beskytter kun 70% mod livmoderhalskræft, mens Gardasil herudover også beskytter 90% mod kønsvorter. Cervarix beskytter altså ikke mod kønsvorter.
Snart kommer der en ny HPV-vaccine der hedder Gardasil-9, og den beskytter 90% mod livmoderhalskræft og 90% mod kønsvorter.

Hvornår kommer Gardasil-9 til Danmark?

Formentlig i starten af 2017.

Hvor mange får bivirkninger fra HPV-vaccinen?

Det er ca. 1 ud af 1000 kvinder der får HPV-vaccinen der oplever bivirkninger, mens det er 1 ud af 100 kvinder der får livmoderhalskræft. Ud af dem der får bivirkninger, er ca. 1 ud af 10 alvorlige. Det er derfor ca. 1 ud af 10.000 kvinder der får alvorlige bivirkninger af HPV-vaccinen.

Hvad hedder HPV-vaccinen der anvendes i Børnevaccinationsprogrammet?

Den hedder Cervarix, der indgik i Børnevaccinationsprogrammet fra februar 2016. Før den tid indgik Gardasil.

Hvorfor skiftede Gardasil til Cervarix i Børnevaccinationsprogrammet?

Dette skyldes at HPV-vaccinen ligesom alle andre ydelser i det offentlige, i henhold til EU-lov skal i udbud. I dette udbud var Cervarix billigere end Gardasil og derfor vandt den udbuddet. Cervarix beskytter ikke mod kønsvorter, men da det er livmoderhalskræft og ikke kønsvorter der er skyld i at vi har en HPV-vaccine i Børnevaccinationsprogrammet, var det ikke et argument for at vælge Gardasil fremfor Cervarix.

Er aluminium i HPV-vaccinen giftig?

Nej, selvfølgelig ikke. Ingen indholdsstoffer i HPV-vaccinen er giftige i de mængder der findes i vaccinen. Giftighed handler nemlig ikke om hvilke stoffer der er tale om, men i hvilke mængder man får dem. Og da vi indtager aluminium i langt større mængder i mad, vand og andre ting omkring os, er der intet at frygte. Aluminium anvendes også i andre vacciner i Børnevaccinationsprogrammet og mange andre lægemidler.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *