9-valent vaccine vinder udbuddet om HPV-vaccinen

Det er nu blevet offentliggjort at det bliver den 9-valente HPV-vaccine der fremover skal tilbydes gratis til piger i Børnevaccinationsprogrammet.

Ind imellem skiftes vaccinerne i Børnevaccinationsprogrammet ud. Det skal de fordi vacciner også skal overholde EU’s regler omkring udbud, og derfor skal myndighederne med jævne mellemrum sende vaccinerne ud i udbud. For et stykke tid siden sendte Statens Serum Institut (SSI) HPV-vaccinen i udbud, og i dag er det nu offentliggjort hvilken vaccine der vandt udbuddet.

Mange forældre har ventet spændt på resultatet af udbuddet. Det har de fordi der siden sidste udbud er kommet en ny HPV-vaccine på markedet. Den nye HPV-vaccine dækker hele 9 HPV-typer, hvor den HPV-vaccine der findes i Børnevaccinationsprogrammet nu kun dækker 2 HPV-typer. I praksis betyder det at den nye HPV-vaccine kan beskytte mod 90% af de HPV-infektioner der giver livmoderhalskræft og 90% af de HPV-infektioner der giver kønsvorter. Den nuværende HPV-vaccine beskytter mod 70% HPV-infektioner der giver livmoderhalskræft og beskytter ikke mod kønsvorter.

SSI kunne i dag meddele at det blev den 9-valente HPV-vaccine, Gardasil-9, der vinder udbuddet. Det betyder at 12-årige piger vil kunne få den nye HPV-vaccine gratis i Børnevaccinationsprogrammet, i stedet for den nuværende 2-valente HPV-vaccine. Dette vil formentlig ske fra den 1. november 2017.

Egentlig ikke nogen overraskelse

At Gardasil-9 skulle vinde udbuddet er dog ikke den store overraskelse. Allerede ved udbudsmaterialet kunne man læse, at kravet til den HPV-vaccine der skulle vinde var at den skulle minimum dække HPV-typerne 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58.

Pt. findes der kun tre HPV vacciner på markedet: Den 2-valente Cervarix der dækker HPV 16 og 18, den 4-valente Gardasil der dækker HPV 6, 11, 16 og 18 og den 9-valente Gardasil-9 der dækker HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58. Med andre ord var det kun Gardasil-9 der kunne vinde dette udbud.

Teoretisk set var der dog den risiko, at igen vaccine vandt dette udbud og at myndighederne så skulle formulere nogle nye udbudskriterier, men det er altså ikke sket i denne omgang.

Det er nok ikke nogen hemmelighed at nogle forældre har valgt at vente med at vaccinere deres døtre, til de så resultatet af dette udbud. Med den nye HPV-vaccine vil deres døtre nemlig få en bredere dækning mod HPV-infektioner, og dermed Livmoderhalskræft og Kønsvorter.

Vil den nye HPV-vaccine også blive tilbudt til drenge?

Mange efterspørger at HPV-vaccinen også skal tilbydes gratis til drenge som en del af Børnevaccinationsprogrammet. Men dette udbud ændrer ikke på, at det fortsat kun vil være pigerne der får vaccinen gratis.

Baggrunden for dette er at Sundhedsstyrelsen vurderer at de kan få vaccinationsdækningen hos piger op på omkring 90% som tidligere. Hvis det sker vil flokimmuniteten gøre at de fleste mænd vil være indirekte beskyttet, fordi deres partnere ikke kan smitte dem med en HPV-infektion. Dette gælder selvfølgelig ikke for mænd der har sex med mænd, men her arbejder Sundhedsstyrelsen på et særligt pilotprojekt der skal tilbyde HPV-vaccinen til disse mænd.

Mange forældre har udtrykt, at de synes det er urimeligt at deres drenge ikke skal tilbydes vaccinen. Det kan nemlig godt være en god ide at HPV-vaccinere drenge også, fordi HPV-infektioner også kan give peniskræft, analkræft og hovedhalskræft. Men her må forældrene altså selv betale for vaccinen, hvis de vil vaccinere deres drenge. Dette kan man gøre ved at henvende sig til sin læge, der så vil rådgive forældrene.

Ifølge Medicinpriser.dk koster den 9-valente vaccine pt. omkring 1500 kroner pr. stik – og er alderen under 15 år skal der kun gives 2 stik. Herefter skal der gives 3 stik. Hvis du er medlem af Sygeforsikringen Danmark yder de et tilskud på ca. 50%.

Er den nye HPV-vaccine lige så sikker som den gamle?

Ja, det er den. Vacciner kan ikke blive godkendt af lægemiddelmyndighederne uden at producenterne har dokumenteret at vaccinerne er effektive og sikre. Og den 9-valente vaccine har været igennem nøjagtig de samme undersøgelser som alle andre vacciner der skal godkendes. Herudover overvåges effektiviteten og sikkerhedsprofilen løbende af forskere og lægemiddelmyndighederne, for at se om der skulle dukke nye data op, der ændrer dette billede.

For nyligt bekræftede et studie også at den 9-valente vaccine er både sikker og effektiv. Forskerne vaccinerede 14.215 personer, hvor halvdelen fik den 4-valente HPV-vaccine og den anden halvdel fik den nye 9-valente HPV-vaccine. Resultatet var at den nye 9-valente vaccine var 97,5% effektiv mod de 5 HPV-typer som den 4-valente vaccine ikke dækker, og lige så effektiv til at bekæmpe de 4 HPV-typer begge vacciner dækker. Forskerne så ikke nogen forskelle i bivirkninger af klinisk betydning.

Vi kan i hvert fald nu glæde os over at de danske piger fremover vil blive endnu mere beskyttet mod Livmoderhalskræft. En forfærdelig kræftsygdom der rammer 375 kvinder hvert år, hvoraf ca. 100 dør af sygdommen.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *