Cervarix vandt HPV-vaccine udbuddet i Norge

Fra foråret 2017 skulle HPV-vaccinen i udbud igen. Cervarix vandt udbuddet, på trods af at Gardasil-9 også er kommet på markedet.

Da Danmark sidste gang satte HPV-vaccinen i udbud, deltog Gardasil og Cervarix. Hvad angår livmoderhalskræft er de to vacciner ligeværdige, da de begge beskytter 70% mod livmoderhalskræft. Men Gardasil beskytter herudover også 90% mod kondylomer. Alligevel endte Cervarix med at vinde udbuddet i Danmark, da den var billigere og HPV-vaccinen primært er indført mod livmoderhalskræft.

Nu har Norge haft tilsvarende udbud af vaccinen. Denne gang deltog Cervarix og Gardasil-9, der netop er kommet på markedet. Gardasil-9 beskytter 90% mod livmoderhalskræft og stadig 90% mod kondylomer. Gardasil-9 yder altså en større beskyttelse mod livmoderhalskræft end Cervarix. Alligevel endte Cervarix også i Norge med at vinde udbuddet.

Udover prisen har et af argumenterne været, at studier har vist at Cervarix også beskytter temmelig godt mod livmoderhalskræft, uanset HPV type. Det er da man kalder for krydsbeskyttelse, dvs. når HPV-vaccinen også beskytter mod en af HPV-typerne som vaccinen ikke indeholder.

Det er endnu ikke afklaret om Norske mænd også vil få tilbudt HPV-vaccinen gratis fra foråret 2017.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *