Derfor bør mænd også få HPV-vaccinen

I disse dage debatteres det meget om hvorvidt mænd også skal have HPV-vaccinen. Især efter nyere studier viser stigende forekomst af HPV-kræft hos mænd.

Hidtil har kun kvinder fået tilbudt HPV-vaccinen gratis, mens mænd må betale for at få vaccinen. Mænd kan ganske vist af naturlige grunde ikke få livmoderhalskræft, men derimod kan de få kræft i penis, endetarmen, mandlerne og mundsvælget. Forekomsten af HPV-kræft er stigende, og de HPV-typer som HPV-vaccinen dækker (HPV-16 og 18) er også ansvarlige for en hel del af dem – ligesom de er ved livmoderhalskræft.

Ved disse andre HPV-kræftformer har vi ikke kræftforstadier, som vi kan bruge til at screene for kræften, ligesom vi kan ved livmoderhalskræft. Det betyder også, at hvis forskere skal vurdere om HPV-vaccinen er effektiv overfor disse kræftformer, kan de kun forholde sig til et fald i HPV-infektionerne der er ansvarlige for kræften. Her er der ved livmoderhalskræft også muligt at se på celleforstadier og kræftforstadier, hvor HPV-vaccinen har haft en kæmpe effekt. Det skal dog nævnes at der findes forstadier til analkræft, og her har HPV-vaccinen også vist sig at have en effekt.

Det er svært at få mænd til selv at betale for HPV-vaccinen. Ja, faktisk er det under 1% af alle mænd der betaler for en HPV-vaccine – og de fleste af dem er søn af en læge eller sygeplejerske. 

Samtidig med diskussionen om HPV-vaccinen mænd er igang, konstateres der en rekordlav tilslutning til det gratis HPV-vaccineprogram for kvinder. Et program hvor nu kun hver 4. kvinde takker ja til at blive vaccineret.

Årsagen er en frygt for bivirkninger, der dels skyldes en øget fokus på dette i medierne de forrige år og dels en systematisk misinformation af vaccinemodstandere i Danmark. Der er lavet talrige studier på hvorvidt der skulle være flere alvorlige bivirkninger ved HPV-vaccinen, men disse viser at der er ikke flere bivirkninger ved HPV-vaccinen end ved andre vacciner i børnevaccinationsprogrammet.

Er det samfundsøkonomisk en fordel at vaccinere mænd?

For kvinder er der ingen tvivl. Det er samfundsøkonomisk en fordel at vaccinere kvinder mod livmoderhalskræft. Derfor tilbydes HPV-vaccinen også gratis til alle kvinder fra 12-års alderen og indtil de bliver 18 år gamle.

For mænd er det mere kompliceret. Dette skyldes, at hvis alle kvinder blev vaccineret så ville en del mænd være indirekte beskyttet af flokimmunitet fra kvinderne.

Dette gælder dog ikke mænd der har sex med mænd (MSM), mænd der er sammen med ældre kvinder og mænd der rejser i udlandet. Disse vil ikke være beskyttet af vaccination af kvinder.

Hidtil har man vurderet at det ikke var samfundsøkonomisk at vaccinere mænd, men da vaccinationsdækningen nu er lav hos kvinder, kan det måske være en fordel. Der er i hvert fald følgende argumenter for at vaccinere mænd:

  • En ud af ti mænd får kønsvorter en eller flere gange i løbet af deres liv. Gardasil og den kommende Gardasil-9 beskytter også mod kønsvorter.
  • Omkring 1 ud af 100 mænd får HPV-kræft.
  • Mænd smitter også kvinder med HPV.
  • For at kunne beskytte befolkningen bedst mod HPV-epidemien, bør begge køn vaccineres.
  • Mænd der er sammen med ældre kvinder, vil ikke være beskyttet af at vi vaccinerer unge kvinder.
  • Mænd som har sex med mænd (MSM) vil ikke være beskyttet af at vi vaccinerer kvinder.
  • Det kan være nemmere at få flere kvinder til at vaccinere, hvis også mænd får tilbudt vaccinen gratis.
  • Der er screening til livmoderhalskræft, men ikke til de andre HPV-kræftformer der kan ramme mænd.

Hvad synes du? Bør mænd også vaccineres mod HPV-kræft?

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *