Fakta om HPV-vaccinen

HPV-vaccinen er den vaccine der beskytter mod Human Papilloma Virus (HPV), der blandt andet kan give livmoderhalskræft, skamlæbekræft, analkræft, peniskræft, hovedhalskræft og kønsvorter. Vaccinen tilbydes gratis i Børnevaccinationsprogrammet til alle piger når de er 12 år gammel.

Der finde mange forskellige typer af HPV, hvoraf kun nogle kan føre til udviklingen af kræft. Selvom der er mange typer af HPV, er der nogle få af dem der er særlig vigtige, fordi de er skyld i rigtig mange tilfælde af livmoderhalskræft, andre kræftformer og kønsvorter.

Der er i Danmark markedsført tre forskellige HPV-vacciner, der hver dækker forskellige HPV-typer:

  • Cervarix dækker HPV typerne 16 og 18, der tilsammen er skyld i 70% tilfælde af livmoderhalskræft. Den beskytter altså mod 70% af de HPV-infektioner der giver livmoderhalskræft. Den beskytter ikke mod kønsvorter. Cervarix kaldes også for den 2-valente HPV-vaccine.
  • Gardasil dækker HPV-typerne 6, 11, 16 og 18 der giver beskyttelse mod 70% tilfælde af de HPV-infektioner der giver livmoderhalskræft og 90% af dem der giver kønsvorter. Gardasil kaldes også for den 4-valente HPV-vaccine.
  • Gardasil 9 dækker HPV typerne 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58, der giver beskyttelse mod 90% tilfælde af de HPV-infektioner der giver livmoderhalskræft og 90% af dem der giver kønsvorter. Det er Gardasil 9 der pt. findes i Børnevaccinationsprogrammet. Gardasil 9 kaldes også for den 9-valente HPV-vaccine.

I Danmark har HPV-vaccinen været tilbudt til 12-årige piger siden 2009 som en del af Børnevaccinationsprogrammet og herudover har der også været catch-up-programmer til ældre årgange.

Vi forsøger på denne hjemmeside at præsentere dig for fakta omkring HPV-vaccinen. Der eksisterer nemlig en del myter omkring HPV-vaccinen, der ikke findes videnskabelig belæg for. Hvis du skal sætte dig ind i information om HPV-vaccinen er det derfor vigtigt at vælge troværdige og pålidelige kilder.