HPV-piger var syge inden de fik HPV-vaccinen

Et nyt registerstudie viser, at piger der har indberettet symptomer de mistænker som bivirkninger til HPV-vaccinen, var syge inden de fik vaccinen.

I studiet er der trukket data udfra journaler på piger der har indberettet bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen og en kontrolgruppe, og sammenlignet hvor ofte de tog til lægen inden de fik HPV-vaccinen. Der er også trukket diagnosekoder ud, så man kan se hvilke typer lidelser pigerne henvendte sig til lægen med.

Studiet inkluderede 316 piger, der fik HPV-vaccinen mellem 2006 og 2014. De blev sammenlignet med en kontrolgruppe på 163910, og der blev kigget på hvor hyppigt pigerne besøgte lægen de to år inden de fik vaccinen.

Resultatet var at de piger der indberettede bivirkninger i gennemsnit var oftere til lægen inden de fik vaccinen, hvis forskerne sammenlignede med kontrolgruppen. Der var hyppigere telefon- og e-mail konsultationer, og hyppigere også besøg hos fysioterapeuter og psykologer.

Udfra diagnosekoderne kunne forskerne også se at pigerne hyppigere havde mavesmerter, besvimelser og andre symptomer fra det autonome nervesystem – altså symptomer der minder om de syndromer som de nu beskylder for at være bivirkninger til HPV-vaccinen.

I studiet blev der også set flere besøg hos skadestuen, hvilket bekræfter Jesper Mehlsens observationer om at pigerne der indberetter bivirkninger er mere sportsaktive end gennemsnittet. Forklaringen er dog snarere at det at man er sportsaktiv øger risikoen for at få syndromer som POTS og lign.

Der er indtil videre vaccineret over en halv millioner kvinder i Danmark, og ud af disse har lidt over 2000 indrapporteret en bivirkning, der både kan være en alvorlig og en ikke-alvorlig bivirkning. Det svarer til at ca. 3 ud af 1000 kvinder indberetter en bivirkning, og ca. 1 ud af 1000 indrapporterer en alvorlig bivirkning, der ikke nødvendigvis skyldes vaccinen. Til sammenligning får ca. 1 ud af 100 kvinder, dvs 10 gange så mange livmoderhalskræft.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *