Lægemiddelstyrelsen: Sådan virker HPV-vaccinen

Lægemiddelstyrelsen har ansvaret for godkendelsen af lægemidler i Danmark og overvågning af formodede bivirkninger. I denne video kommunikerer de hvordan HPV-vaccinen virker til at beskytte mod livmoderhalskræft.

Livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom der rammer 375 danske kvinder hvert år, og de fleste kan forebygges med HPV-vaccinen. Livmoderhalskræft starter nemlig altid med en HPV-infektion, der smitter gennem sex. Hos nogle kvinder bliver HPV til celleforandringer der hos nogle bliver til livmoderhalskræft.

Hvis man er vaccineret er kroppen i stand til at bekæmpe de fleste tilfælde af livmoderhalskræft. Vaccinen er grundig testet og mange undersøgelser viser at vaccinen effektiv bekæmper de HPV-infektioner der fører til livmoderhalskræft.

Et eksempel på bare et af de forsøg der blev lavet for at teste vaccinen, var et forsøg med 16.947 piger som deltagere. De 16.947 piger var ikke smittet med HPV og de trak lod om hvem der skulle have HPV-vaccinen og hvem der skulle have en kontrolvaccine. Kontrolgruppen fik en kontrolvaccine der ikke beskytter mod HPV.

8.487 piger fik HPV-vaccinen og 8.460 piger fik kontrolvaccinen. Efter 2 år havde ingen der havde fået HPV-vaccinen fået celleforandringer, men 53 piger fra kontrolgruppen havde fået celleforandringer. Efter 4 år havde to af de piger der havde fået HPV-vaccinen fået celleforandringer, men 112 piger fra kontrolgruppen.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *