Livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft er kræft i livmoderhalsen, indgangen til livmoderen. Det er en kræftform der er stærkt associeret med infektion med virussen HPV. Livmoderhalskræft kaldes også for cervix cancer. 

FOREKOMST

Der ses ca. 375 nye tilfælde af livmoderhalskræft hvert år i Danmark. Cirka 9000 mennesker lever med sygdommen i Danmark. Incidensen, dvs. hvor mange nye tilfælde der kommer hvert år, er betydeligt faldende efter at screeningsprogrammet og HPV-vaccinen blev indført i Danmark.

Når man har fået diagnosen Livmoderhalskræft, er 88% stadig i live efter 1 år og 67% efter 5 år. Cirka 100 dør hvert år af livmoderhalskræft i Danmark.

Livmoderhalskræft rammer mest kvinder i alderen 35 år, dvs. i den alder hvor de ofte får børn. Derfor findes der også mange ulykkelige historier med mødre, der har måttet efterlade deres børn til faderen pga. dødsfald af livmoderhalskræft.

ÅRSAG

Livmoderhalskræft hænger stærkt sammen med infektion med Human Papilloma Virus (HPV), der er en virus der overføres sexuelt. Virussen sidder på kønsorganerne, så derfor er kondom ikke en beskyttelse mod HPV. Det betyder også at risikoen for at være inficeret med HPV, stiger efter den sexuelle debut og jo flere år man har været sexuelt aktivt, desto flere får virussen.

Når man bliver inficeret med HPV, fører det til irritation af livmoderhalsens slimhinde, der giver forandringer i slimhinden som fører til forstadier til livmoderhalskræft. I nogle tilfælde udvikles disse kræftforstadier videre til livmoderhalskræft.

Der findes mange forskellige former af HPV, men de to former HPV-16 og HPV-18 beskytter mod 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft. HPV-16, HPV-18, HPV-31, HPV-33, HPV-45, HPV-52 og HPV-58 står for cirka 90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

SYMPTOMER OG DIAGNOSTICERING

Livmoderhalskræft diagnosticeres hyppigst i forbindelse med screeningsprogrammet, hvor et celleskrab fører til et fund af forstadier til kræften. Herefter kan personen udredes nærmere.

Af symptomer ses nogle gange kontaktblødning, men ellers er livmoderhalskræft ofte en kræftform der ikke giver symptomer i starten.

BEHANDLING

Livmoderhalskræft behandles både med operation, kemoterapi og strålebehandling. I nogle tilfælde kan man helbrede livmoderhalskræft, mens man i andre tilfælde kun kan give livsforlængende behandling. Af operationer anvendes ofte fjernelse af livmoderen (hysterektomi) eller en kegleoperation.

Da man ikke altid kan vide om der er livmoderhalskræft når der ses forstadier til kræft, udføres operationer også ved fund af forstadierne.

FOREBYGGELSE

Livmoderhalskræft forebygges på to måder:

  • Screeningsprogrammet
  • HPV-vaccinen

Screeningsprogrammet går ud på at kvinder med jævne mellemrum tilbydes at få foretaget et såkaldt celleskrab fra livmoderhalsen. I dette celleskrab vil man nogle gange kunne se forandringer i slimhinden, som derfor gør at man kan udføre en operation inden kræften har udviklet sig.

Udover screeningsprogrammet blev der i 2009 indført HPV-vaccinen. Det er en vaccine mod HPV – virussen der fører til forstadierne til livmoderhalskræft. Ved at forebygge forstadierne, kan man derved også forebygge livmoderhalskræft. Man har da også siden vaccinens indførelse set et fald i forstadierne, og man venter også i de kommende år at se et fald i nye tilfælde af livmoderhalskræft som først kan ses mange år efter man har indført en vaccine.

Man forebygger bedst livmoderhalskræft, ved både at have screeningsprogrammet og HPV-vaccinen. Derfor er det ikke nok kun at deltage i screeningsprogrammet eller kun få HPV-vaccinen. Det skyldes at HPV-vaccinen kun virker mod nogle former for HPV, og derfor kan screeningsprogrammet fange de tilfælde der slipper igennem. Ved at have både HPV-vaccinen og screeningsprogrammet kan man undgå de forebyggende operationer, f.eks. fjernelse af livmoder eller livmoderhals, hvilket også kan give en del bivirkninger.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *