Penkowa’s HPV-myter aflives

Milena Penkowa kom i februar på banen i HPV-debatten, og spredte nogle nye HPV-myter i en række Facebook opslag. Disse HPV-myter aflives her.

Milena Penkowa behøver vist ikke en introduktion, idet hun har været hovedpersonen i Danmarks største forskningsskandale. I februar trådte hun, ikke overraskende, frem som modstander af HPV-vaccinen og spredte nye myter om HPV-vaccinen. Myter som hun som læge udemærket godt ved ikke er rigtig. Hun skrev hele to Facebook opslag om emnet, der kan læses her og her.

Som det generelt kendes fra vaccinemodstandere, er indlæggene fyldt med en masse udokumenterede påstande. Der henvises til studier, der konkluderer det komplet modsatte af hvad Penkowa påstår. Lad os lige gennemgå de to indlæg Penkowa skriver

HPV: FØLELSER, FORVIRRING ELLER FORSKNING?

Myte: HPV-vaccinen medfører en massiv overhyppighed af autoimmune sygdomme, hjertekarsygdomme, stofskiftesygdomme og hjernelidelser.

Fakta: Penkowa henviser her selv til et finsk studie, der konkluderer lige det modsatte af hvad Penkowa påstår. I studiet gives knap 15.000 unge HPV-vaccinen og lidt over 17.000 unge gives Hepatitis B vaccinen – og så kigger studiet på om der ved HPV-vaccinen er flere bivirkninger. Her konkluderer studiet at “No increased NOAD incidences were observed in HPV-16/18 vaccine recipients compared to HBV vaccine recipients.” (NOAD er nye autoimmune lidelser) og derved viser studiet at HPV-vaccinen ikke medfører overhyppighed af autoimmune sygdomme som Penkowa påstår.

MyteÅrsagen er vaccinens indhold af toxiner (gifte), hvoraf et af de vigtigste er tungmetallet aluminium, der kan udløse hjerneskader, blodmangel (anæmi) og andre sygdomme.

Fakta: Penkowa påstår her at vaccinen indeholder toxiner (gifte), men det er naturligvis ikke sandt. Fordi som hun også burde vide fra toxikologi timerne, så afhænger giftighed af mængden. Derfor vil alt være ugiftig i lille mængde og alt vil blive giftig i stor mængde – således er vand også giftig hvis man drikker nok. Tilsætningsstofferne i vaccinen er selvfølgelig under grænseværdierne og derfor helt ufarlige. I øvrigt er der ikke aluminium i HPV-vaccinen, men derimod aluminiumsalte der er polære og derfor ikke kan passere blodhjernebarrieren som hun påstår. Der er iøvrigt aluminiumsalte i en lang række andre vacciner og lægemidler, lige såvel som vi også indtager aluminiumholdige stoffer i en lang række andre sammenhænge i hverdagen (f.eks. gennem modermælk), og her ses heller ikke de effekter som Penkowa påstår.

MyteDerudover er der i vaccinen et protein (L-histidin), der blokerer for kroppens biosyntese af vores vigtigste metal-afgiftningsprotein og cellebeskyttelsesprotein kaldet “metallothionein”, og dermed kan vi ikke neutralisere hverken tungmetaller eller andre toxiner, – dvs vores nerve- og immunsystem er ladt i stikken.

Fakta: Igen noget vrøvl. L-histidin er ikke et protein, men en aminosyre, vi også har i kroppen. I øvrigt blokerer L-histidin ikke for biosyntesen af metallothionein, men øger produktionen af dette.

MyteEndeligt indeholder vaccinen nogle dele af virusproteiner, der ligner menneskets egne proteiner så meget, at vores immunsystem –i hvert fald når det er påvirket af aluminium og mangler metallothionein- tager fejl og ender med at angribe os selv – dvs der udvikles autoimmune sygdomme – lidt af en biologisk katastrofe.

Fakta: Her kommer Penkowa igen med en påstand, der hverken giver mening eller dokumenteres. Vaccinen indeholder nogle proteiner fra HPV (dvs. ikke hele HPV) og det er jo sådan set hele meningen med en vaccine, at den skal indeholde noget fra det den skal bekæmpe, så immunforsvaret danner antistoffer imod HPV. Der er ikke tale om menneskeproteiner, men proteiner fra HPV – det vi gerne vil beskytte os imod.

HPV – En Hjertesag?

MyteAllerede i 2008 råbte forskere vagt i gevær ift. HPV-vaccination, idet der er en sammenhæng mellem vaccinens indhold af virale proteiner og opståen af alvorlige hjertekarsygdomme. Debatten rasede igen i 2011, fordi forskning viste, at vaccinen medfører hjertekarsygdomme.

Fakta: Penkowa henviser her til dette studie, der viser at HPV (altså selve sygdommen) giver flere hjertekarsygdomme – altså ikke selve vaccinen, men sygdommen. Dette er sådan set bare endnu et argument for at få vaccinen.

MyteDet er også her nøglen ligger ift. at forstå, hvorledes stor fysisk aktivitet (idræt/sport) kan være en signifikant risikofaktor ifm. HPV-vaccination, idet de mest sportsaktive piger er dem, der bliver mest ramt af skadesvirkninger. Dette skyldes, at Sudden Death-Associated Antigens er -om muligt- endnu vigtigere, når vi er fysisk aktive end når vi er i ro, og dvs en ubalance eller defekt i disse molekyler, får endnu større konsekvenser, hvis du stiller fysiske krav til krop og kredsløb, såsom når du er sportsaktiv. En kombination af sportsaktivitet og HPV-vaccine er således at bede kroppen om at præstere højt, samtidigt med at den fratages de kontrolværktøjer, den skal udføre arbejdet med.

Fakta: Udover at Penkowa her kommer med et skræmmebillede, ved at bringe noget på banen hun kalder for “Sudden Death-Associated Antigens”, så bringer hun også den gamle myte om en sammenhæng mellem HPV-vaccine bivirkninger og sportsaktivitet. Men lad os lige slå fast: der er IKKE vist en sammenhæng mellem bivirkninger og sportsaktivitet – der er en sammenhæng mellem sportsaktivitet og visse sygdomme, herunder POTS. Med andre ord vil sportsaktivitet altid give en forøget risiko for at få POTS, uanset om man får HPV-vaccinen eller ej.

Der er altså ikke andet end vrøvl i det Milena Penkowa skriver. Stinus Lindgreen har også skrevet et godt indlæg, der modsvarer nogle af de usande myter som Penkowa spreder.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *