Status på Jesper Mehlsens forskning inden for HPV-vaccinen

Der går mange rygter omkring hvordan det går med Jesper Mehlsens forskning inden for HPV-vaccinen. Få et overblik over rygterne her.

OPDATERING: Jesper Mehlsen har suppleret med mere information, som artiklen er opdateret med. Se Jesper Mehlsens kommentar nedenunder. 

Jesper Mehlsen fra Syncopecenteret på Frederiksberg Hospital fik juli 2016 tildelt 4 millioner kroner til forskning inden for HPV-vaccinen. Formålet var at undersøge de biologiske og patofysiologiske faktorer hos piger med symptomer, der mistænkes som bivirkninger efter HPV-vaccinen. Altså med andre ord: kan Mehlsen finde nogle faktorer som pigerne har til fælles?

Resultatet af forskningen er endnu ikke færdiggjort eller offentliggjort. Men det forlyder, at Jesper Mehlsen har identificeret en række autoantistoffer hos pigerne. I blodet hos pigerne har han altså fundet et forhøjet niveau af nogle bestemte autoantistoffer.

Der er formentlig tale om autoantistoffer mod beta2-adrenerge receptorer, muscarin-cholinerge receptor 3 (M3) og den muscarin-cholinerge receptor 4 (M4). Autoantistoffer bliver også omtalt ved lidelsen kronisk træthedssyndrom, hvor det angives at 20-30% angiveligt skulle have disse antistoffer.

Hvad kan man så konkludere udfra dette? Egentlig ikke så meget. Hvis man viser at der er nogle bestemte stoffer i blodet hos nogle, kan man nemlig ikke vide om de også er til stede hos alle mulige andre piger.

Derfor forlyder det også, at den videnskabelige artikel der skulle præsentere resultatet af hans forskning, i første omgang blev afvist fordi der ikke var nogen kontrolgruppe. Herefter søgte forskergruppen vaccinerede piger der ikke oplevede symptomer de mistænker som bivirkninger. En kontrolgruppe er nødvendig for at sikre kvaliteten af studiet.

Mehlsen vil så undersøge om disse piger også har disse autoantistoffer. Hvis han finder ud af at disse piger også har autoantistofferne, er evidensen for at disse autoantistoffer skulle være skyld i pigernes symptomer ikke særlig stærke. Hvis han finder ud af at kontrolgruppen IKKE har autoantistofferne, giver dette en mistanke om at det måske er autoantistofferne der giver pigernes symptomer.

Det er altså vigtigt at understrege at selvom Mehlsen finder ud af at pigerne har autoantistoffer, som en kontrolgruppe af vaccinerede piger ikke har, så fortæller dette INTET om en sammenhæng med vaccinen. Det vil allerhøjest kunne fortælle mekanismen bag pigernes sygdom, men intet om sammenhæng med vaccinen.

Men i virkeligheden er det måske også mekanismen bag pigernes sygdom, vaccine eller ej, der er det vigtigste fund, hvis det er tilfældet. Det vil nemlig give håb for at kunne forske sig til en behandling af sygdommene, vaccine eller ej.

Jesper Mehlsen stopper klinisk arbejde

Der går også rygter om at Jesper Mehlsen stopper hos Syncopecenteret. Der er dog ikke tale om en pension i almindelig forstand, men blot at han trækker sig fra sit kliniske arbejde for nu at koncentrere sig 100% om forskningen, både i hvad hans patienter kan fejle og potentielle behandlinger af deres sygdomme.

Uanset hvad bliver det spændende at se om Jesper Mehlsen har fundet ud af noget og hvad han har fundet ud af. Specielt kunne det være interessant hvis resultatet gav håb om en potentiel behandling.

4 comments

  1. For en ordens skyld:
    1. Vi er ved at undersøge en kontrolgruppe, fordi det vil være nødvendigt, når vi skal sikre den forskningsmæssige kvalitet af vores observationer og give baggrund for behandlingsmæssige tiltag. Vi er også ved at dokumentere antistoffernes forekomst i andre analysemodeller og vurdere, om der er flere end dem, vi kan finde ved at måle aktiviteten i forhold til muskelceller fra rottehjerter (den gængse model). For mange antistoffer er det ikke kun et spørgsmål om plus/minus tilstedeværelse, men også om aktiviteten i antistofferne i forhold til de receptorer, de binder til. Også det er vi ved at undersøge.
    2. Jeg går ikke på pension i gængs forstand. Jeg trækker mig fra det kliniske arbejde og forsætter med at forske på fuld tid i årsager og behandlingsmuligheder i forhold til de symptomer, patienterne har rapporteret. Vi har en række potentielle behandlingsmuligheder, men det kræver god forskning at kunne påbegynde disse behandlinger. Den forskning kan ikke drives som fritidsbeskæftigelse.

  2. Hej.
    Har i fået det dokumentation som Jesper Mehlsen snakkede om i foråret 17? Jeg har ikke kunne finde hans forskning, men synes det er meget sigende i HPV-debatten.

    Har i nogle ide om hans dokumentation er udkommet?

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *