Sverige vil give HPV-vaccinen til mænd

De svenske sundhedsmyndigheder overvejer nu at indføre HPV-vaccinen i vaccinationsprogrammet i Sverige, ligesom Norge også har gjort det. 

Folkhälsomyndigheten, der er Sveriges svar på Sundhedsstyrelsen, anbefaler nu at drenge også bliver tilbudt HPV-vaccinen gratis, som en del af vaccinationsprogrammet i Sverige. Det fremgår af et beslutningsgrundlag for anbefalingen, som Folkhälsomyndigheten har udgivet i dag og af flere svenske medier.

Myndighederne i Sverige vurderer nu, at HPV-vaccination af drenge nu opfylder de kriterier i Sverige, der skal opfyldes, for at en ny vaccine kan indgå i vaccinationsprogrammet.

Piger i Sverige har fået vaccinen siden 2010

HPV-vaccinen har været i det svenske vaccinationsprogram til piger siden 2010. Her blev den indført for at beskytte piger mod livmoderhalskræft, ligesom vi også har gjort i Danmark siden 2009. HPV-vaccinen beskytter mellem 70 og 90% af de HPV-infektioner, der giver livmoderhalskræft, afhængig af hvilken vaccine der gives.

Siden da er den tilgængelige viden omkring HPV’s rolle i andre kræftformer blevet mere omfattende, og vi ved i dag at HPV kan give en lang række andre kræftformer, både hos drenge og piger. I Sverige skønnes det at ca. 700 kvinder og 300 mænd hvert år rammes af en kræftform, der skyldes HPV. For mænd er dette hovedsaligt kræft i penis, analkræft og visse former for hovedhalskræft der skyldes HPV.

Tilslutningen til HPV-vaccinen er heldigvis ikke så lav i Sverige, som vi har set i Danmark, idet 8 ud af 10 piger i Sverige får HPV-vaccinen. Derfor er drenge allerede indirekte beskyttet af, at pigerne bliver vaccineret, fordi risikoen for at blive smittet med HPV så bliver mindre.

Nogle mænd er desværre ikke beskyttet, herunder mænd der har sex med andre mænd (MSM), mænd der er i forhold med ældre kvinder der ikke er vaccineret eller mænd der er i forhold med kvinde der ikke er vaccineret. Hvis HPV-vaccinen indføres i Sverige til drenge, vil disse også have mulighed for at beskytte sig mod HPV-kræft, uden at skulle betale for en vaccine. Dette forventes at medføre en bedre beskyttelse af både drenge og piger mod HPV-kræft.

Forslaget skal godkendes af den svenske regering

Folkhälsomyndighetens vurdering skal nu ud i en høring som vil blive afsluttet den 10. september i år. Herefter skal Regeringen i Sverige beslutte endeligt, om HPV-vaccinen også skal tilbydes drenge i Sverige. Hvis drenge også skal tilbydes vaccinen i Sverige, forventes dette at koste 18 millioner svenske kroner hvert år. En sundhedsøkonomisk analyse i Sverige har dog vist at det er en god ide også at vaccinere drenge.

En undersøgelse lavet af Folkhälsomyndigheten, viser at forældre til drenge i Sverige generelt er positive, overfor at deres drenge skal vaccineres. Også i Danmark har der været en del forældre, der ønsker at vaccinen også tilbydes mænd, og flere læger har også i medierne talt for at drenge bør vaccineres.

De danske myndigheder har dog hidtil ikke anbefalet at HPV-vaccinen blev en del af vaccinationsprogrammet. Dette skyldes dels at vaccinen endnu ikke er godkendt til at beskytte mod hovedhalskræft, som er de fleste HPV-kræfttilfælde der rammer mænd, og dels at drengene vil være en del beskyttet, hvis det lykkedes at få tilslutningen til HPV-vaccinen op. Det betyder at de danske forældre fortsat må betale for at deres drenge får HPV-vaccinen.

Svensk socialminister: Vi må følge med forskningen

Den svenske socialminister Annika Strandhäll udtaler til Aftonbladet, at det svenske vaccinationsprogram skal opdateres i takt med der kommer ny forskning og ny viden. Kræft er en forfærdelig sygdom, og hvis det at HPV-vaccinen tilbydes til drenge kan gøre færre drenge syge, ser vi positivt på det, siger ministeren.

Sverige tilslutter sig derfor måske senere på året de lande, der også tilbyder HPV-vaccinen til drenge. Det omfatter blandt andet Australien, USA og snart også Norge der også har besluttet at give drenge vaccinen.

Følg gerne med på vores facebookside, hvor vi arbejder med at udbrede viden om HPV-kræft og aflive de mange myter, der eksisterer omkring HPV-vaccinen.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *